O navezanosti

Navezanost otrok

Ko govorimo o navezanosti imamo v mislih dojenčkovo/otrokovo močno težnjo po iskanju bližine in stika z referenčno osebo, kar se še posebej izraža v določenih situacijah, ko je dojenček/malček (npr.) prestrašen, utrujen, bolan, ..

Navezanost se razvije v procesu simbioze, tj. ko dojenček ustvarja subjektivni odnos s pomembnimi drugimi:

  1. STOPNJA PRED NAVEZANOSTJO (traja od rojstva do približno 6.-8. tedna starosti): novorojenčki v tem obdobju kažejo prirojene signale (seganje, očesni stik, nasmeh, ..) in jok, s katerim prikličejo druge osebe. Ker se odrasli odzivajo, ostanejo z njimi v tesnem stiku in se pomirijo – čeprav še ne gre za navezanost.
  2. NESPECIFIČNA NAVEZANOST (traja približno med 2. in 6. mesecem starosti): dojenček se v tem obdobju navezuje z vsemi osebami, ki z njim »lepo« ravnajo. Pri tem pa razlikuje znane osebe (npr. obraz matere) od druge osebe. Zadovolji ga lahko vsaka oseba, ki zazna njegovo nelagodje.
  3. SPECIFIČNA NAVEZANOST (traja približno med 6. mesecem in 1. letom starosti): otrok se sooča s strahom pred tujimi osebami – strah je še posebej močan okoli 8. meseca starosti (zato npr. dojenček joka, ko ga damo Dedku Mrazu)
  4. MULTIPLA NAVEZANOST (po 1. letu starosti): malček se lahko sočasno navezuje na več oseb (mati, oče, vzgojiteljica, stari starši, ..)

Zaradi tega otroke pošiljamo v vrtec šele po 1. letu starosti.

Če bo dojenček v vseh obdobjih razvijal varno navezanost (tj. jim je mati dajala varno osnovo za raziskovanje in ugodje v stresnih situacijah), se bo v zadnjem obdobju lažje navezal na vzgojiteljico.

Članek je za vas napisala varuška Jasmina (Jasmina Karamujić)

VIR: Predavanja red. prof. dr. Ljubice Marjanovič-Umek pri predmetu Uporabna otroška psihologija

20.08.2015