Dobra igrača: Janod – Vstavljanka

Vstavljanka je ena izmed klasičnih igrač, ki jo mora imeli vsak otrok po prvem letu in je tudi krasno darilo za prvi rojstni dan. V kolikor boste imeli samo eno vstavljanko, priporočam, da izberete tematiko kmetije, saj je posnemanje živali ena izmed prvih besednih fraz, ki se jih ponavadi otroci naučijo. Tako boste še dodatno krepili govorni razvoj.

Zaupam vam lahko še mojo časovnico kupovanja vstavljank. Ko se otrok sam vsede in dobro sedi, bi mu najprej ponudila enostavno vstavljanko z liki. Ko otrok osvoji like, bi kupila vstavljanko s čepki, potem pa še eno vstavljanko brez čepkov.

Vstavljanko kmetija lahko kupite tukaj: Janod – Vstavljanka – Živali na kmetiji

Dobra igrača: Janod - Vstavljanka živali na kmetijiV trgovini lahko najdete dva tipa vstavljank. Tiste s čepki in tiste brez čepkov. Vsaka različica pa ima tako minuse kot pluse. Obe pa sta vredni nakupa. V kolikor se boste odločili za dve vstavljanki, priporočam da izberete vsakega tipa eno.

Različice s čepki: 

 • + Različice s čepki odlično krepijo fino motorijo in predvsem triprstni prijem.
 • – Igrača je zaprtega tipa. Igračo lahko otroci uporabljajo samo za vstavljanje delcev v pravilne luknjice.

Janod – Vstavljanka liki

Janod – Vstavljanka Živali na kmetiji

Dobra igrača: Janod - Vstavljanka - gozdne živaliRazličice brez čepkov:

 • +  Igrača je zaradi odsotonosti čepkov bolj odprtega tipa. Poleg vstavljanja lahko delčke starejši otroci uporabijo za odprto igro, z njimi pa lahko pripravite tudi različne aktivnosti.
 • – Ne krepijo triprstnega prijema.

Janod – Vstavljanka – Vozila

Janod – Vstavljanka – Polarne živali

Dobra igrača: Janod - Vstavljanka - VozilaVstavljanke pomagajo razvijati:

 • besedišče
 • vizualne sposobnosti
 • vizualno-motorično koordinacijo
 • fino motoriko
 • pincetni rpojem
 • natančnost
 • pozornost

Dobra igrača: Janod - Vstavljanka - Polarne živaliOtrok ob igri z igračo krepi svoje besedišče. Spoznava različne živali, ki živijo na kmetiji. Otroka spodbujamo, da živali poimenuje. Oponaša lahko tudi njihovo oglašanje. V kolikor otrok poimenovanj še ne pozna, jih poimenujemo mi.

Otrok ob igri z igračo krepi svoje vizualne sposobnosti. Prepoznati mora prazno obliko na vstavljanki ter jo povezati z ustrezno obliko živali. Različne oblike mora razlikovati med seboj.

Otrok ob igri z igračo krepi vizualno – motorično koordinacijo. Ob vstavljanju živali v vstavljanko mora uskladiti svoj pogled ter roko, v kateri drži žival, ter jo vstaviti na točno določeno mesto na vstavljanki.

Otrok ob igri z igračo razvija fino motoriko ter uri pincetni prijem. Živali mora prijeti za nastavek ter jih na tak način vstaviti v prazne prostore. Ob tem uri tudi natančnost, saj mora vsako obliko vstaviti na točno določeno mesto.

V kolikor igra traja dalj časa, otrok ob njej uri tudi pozornost.

Vstavljanke in sestavljanke lahko najdete tukaj: Vstavljanke in sestavljanke
12.01.2022