Djeco – Družabna igra – Sodelovanje

Ena izmed mojih najljubših iger je tudi družabna igra Sodelovanje znamake Djeco. Kot vam že sam naslov igre pove, pri tej igri sodelujemo, kar pomeni, da vsi igralci zmagamo ali izgubimo skupaj. Igra je namenjena otrokom od drugega leta dalje. Z njo pa se bodo zabavali otroci v celotnem predšolskem obdobju. Igra je namenjena od 2 do 4 igralcem.

Družabno igro Sodelovanje lahko kupite tukaj: Djeco – Sodelovanje

Djeco - Družabna igra - Sodelovanje

Navodila Djeco igre Sodelovanje:

Cilj igre je iz ledene plošče rešiti vse štiri živalice in jih varno pripeljati čez most domov v iglu prede se most stopi.

Vse štiri živali najprej položimo na ledeno ploščo brez igluja. Zraven ledene plošče položimo 6 ledenih kock, na koncke pa most. Na koncu dodamo še ledeno ploščo, na kateri je narisan iglu (dom naših živalic).

Igro ponavadi začne najmlajši igralec, ki vrže kocko. Na kocki lahko najdemo tri različne znake. Most, ledene kocke ali iglu.

Most – žival gre na most

Iglu – žival gre iz mostu v iglu

Led – led se stopi in umaknemo eno kocko izpod mostička

Živalice morajo tako najprej na most, potem pa iz mosta na iglu. Ledene kocke, pa nam malce nagajajo. Ko vržemo ledeno kocko, vzamemo eno ledeno kocko izpod mostu. Če jih vržemo prevečkrat (6*) most pristane v vodi in živalice na morejo več varno domov. Takrat skupaj igro izgubimo. Ko pa vse živalice preko mostu varno pripeljemo domov, skupaj zmagamo.

Družabno igro Sodelovanje lahko kupite tukaj: Djeco – Sodelovanje

Djeco - Družabna igra - Sodelovanje

Nam je igra zelo všeč in jo lahko igramo precej dolgo časa. Včasih tudi do 10 ponovitev. Igra se igra dokaj hitro in otrokom ni nikoli dolgčas, saj celoten čas spremljajo dogajanje, so na vrsti za metanje kocke ali premikanje živalic. Všeč mi je tudi zato, ker ni tekmovalna. Kljbu temu, da se morajo otroci soočiti z zmago ali porazom, mi je tukaj všeč, da se s tem soočimo skupaj, zato je res odlična za prvo spoznavanje z družabnimi igrami. Sami kosi igre so zasnovani tudi tako, da se otroci lahko z njimi prosto igrajo.

Družabno igro Sodelovanje lahko kupite tukaj: Djeco – Sodelovanje

Djeco - Družabna igra - Sodelovanje

Kaj nam igra pomaga razvijati:

Na kratko:

 • Socialno-emocionalno področje
 • Pozornost
 • Pomnenje
 • Fino-motoriko

Na dolgo:

Ker je igra družabna, otroci ob njej razvijajo socialno-emocionalno področje. Učijo se upoštevati pravila igre, sodelovati z drugimi ter počakati na vrsto.

Aktivno se razvija pozornost, saj morajo ves čas spremljati, kdaj so na vrsti oz. kdo je trenutno na vrsti. Sodeluje tudi vizualna pozornost, saj morajo otroci na kocki prepoznati sličico, ki jo prikazuje kaj morajo narediti.

Ker je pri igri potrebno upoštevati navodila, sodeluje tudi področje pomnjenja. Delovno pomnjenje se razvija ob pomnjenju sličice, ki jo je otrok vrgel na kocki ter ob manipulaciji z vidno informacijo v mislih (“Kaj moram narediti, če sem vrgel sličico igluja?”).

Ob premikanju figuric in metanju kocke pa se razvija fina-motorika, ki vključuje gibe prstov, zapestja in dlani.

Družabno igro Sodelovanje lahko kupite tukaj: Djeco – Sodelovanje

Djeco - Družabna igra - Sodelovanje

 

Igrico je preizkušala tudi Logopedinja Logopednica / Anja in nam pokazala kaj lahko iz logopedskega stališča urimo z igro. Igro je prizkusila pri večih otrokih in večinoma dosegala tri različne cilje.

Tvorjenje kratkih povedi s pravilnim besednim redom

Med igro opisujemo kaj se dogaja in k temu spodbujamo otroka.

 • Živali so na ledu.
 • Živali zebe.
 • Živali želijo v iglu.
 • Pingvin je v igluju.
 • Pingvinu je topolo.
 • Pingvin je vesel.
 • Led se topi
 • Most se podira!
 • itd.

Urjenje predlogov

 • Pingvin gre na most.
 • Živali so padle v vodo!

Utrjevanje artikulacije glacu /l/

Osredotočanje na lisico. Ki je poleg luknje in gre na ledeni most. la” la” la” la” la” si prepevajo živali, ko hodijo čez most. Lisica pride v iglu in tukaj je luknja in vse je ledeno. Ko so umaknili ledeno kocko so rekli led.

Družabno igro Sodelovanje lahko kupite tukaj: Djeco – Sodelovanje
14.03.2022