5 nasvetov varušk za šolsko delo doma

Kaj vpliva na uspešnost učenja?

1. Opremljenost in urejenost prostora za učenje je prva stvar katere se je potrebno lotiti!

Skupaj z otrokom določite, kje se bo vsak dan učil. Prostor naj bo stalen. Priporočamo, da je miren in nekoliko odmaknjen. Na mizi naj bodo samo potrebščine, ki jih otrok potrebuje (zvezek, delovni zvezek, učbenik, puščica/peresnica). V učnem prosotru, v svojem vidnem polju, si naj otrok zalepi sliko stvari, ki ga motivira. Na primer, ima sliko poklica, ki bi ga rad opravljal. Prostor naj bo dobro prezračen in svetel.

Nasvet! Na mizi si lahko tudi označi, kam kaj spada.

2. V otroku je potrebno zbuditi možgane.

Pred vsakim učenjem z otrokom opravite nekaj razteznih, ogrevalnih vaj. Dobre vaje so Brain gym vaje, ki povezujejo levo in desno polovico možganov. Pazite, da se otrok preveč ne utrudi!

Nasvet! Spodbudite otroka, da si sam izmisli ogrevalne vaje.

3. Dogovorite se za čas, kdaj in koliko se bo otrok učil.

Lahko se dogovorite, da en del nalog predela zjutraj in en del nalog popoldne. Če otrok veliko sprašuje “Kako dolgo še?”, mu lahko ponudite, da si nastavi štoparico in ima tako bolj oprijemljiv podatek časa.

Nasvet! Morda poskusite “pomodoro tehniko”

4. Otroka je potrebno motivirati.

Pogovorite se z otrokom zakaj je pomembno, da se uči. Povejte mu zakaj se vam zdi pomembno, da se učimo.

Potem pa se lahko dogovorite, da za vsako dobro opravljeno nalogo dobi nagrado. Otrok lahko zbira nalepke. Za vsako opravljeno nalogo, dobi nalepko in ko doseže določeno število nalepk (npr. 10), dobi nagrado. Nagrade naj ne bodo materialne. Ideja za nagrado: otrok lahko izbere kaj bo za večerjo ali katero družabno igro se boste, tisti dan igrali. Pomembno je, da ste dosledni in uresničite nagrado!

Nasvet! “Branje in pisanje je pomembno, da si lahko dopisujem s svojimi prijatelji.”

5. Zelo pomembno je, da so ljudje, ki so okoli učečega otroka pozitivno naravnani (tudi če otrok sprva ni uspešen, kot bi si želeli).

Bodite vi tisti, ki z veselim, spodbudnim glasom in skrbno izbranimi besedami otroka povabi k čudovitem odkrivanju skrivnosti našega sveta. Pokažite, da tudi vas zanima, kaj se otrok uči. Kadar se otroku zatakne, ustavite delo in naredite nekaj počepov, poskokov ter otroka spet spodbudite k nadaljevanju. Tako se izognete neprijetnih čustvenih izkušenj.

Nasvet! Bodite pozorni na otrokova čustva, jih sprejmite in se odzovite nanje. Zaupajte v svojo intuicijo.

Otroka pohvalite in mu povejte, da vidite njegovo trdo delo. Pohvalite tudi sebe, za vse kar ste danes dosegli in se veselite tega, kaj še vam je ostalo, saj je jutri svež dan za nove zmage!

Svetujemo, da si spodnji prikaz natisnete in obesite na vidno mesto, kjer izvajate pouk doma. Ko se delo zatakne, si plakat skupaj z otroki preberite in začnite znova 🙂

Nasveti varušk za šolsko delo doma

Objavo je za vas napisala varuška Martina (Martina Škrlec), profesorica specialne in rehabilitacijske pedagogike.

01.04.2020