Iskanje parov – pisane snežinke

Iskali smo pare pisanih snežink. Gre za nekoliko bolj zahtevno verzijo iskanja parov, saj aktivnost od otrok zahteva več pozornosti, bolj natančno vizualno zaznavanje, diskriminacijo ter prepoznavanje razlik. Vse snežinke so namreč enakih oblik, linije so dokaj tanke, razlikujejo pa se v barvah. Aktivnost je primerna nekje od 2. leta starosti naprej.

 

Priprava aktivnosti: 

Na mizo razporedimo sličice snežink. Postavimo jih v urejen sistem, da je pregledno in se otroci lažje znajdejo med njimi. Poleg ponudimo posodico oziroma nekako omejimo prostor, kamor bo otrok položil pare, ki jih že najde. Otroka nato spodbudimo, da poišče po dve snežini, ki sta enake barve. Ko najde par, ga položi v posodico.

Priporočam, da v kolikor aktivnost izvajate prvič oziroma z mlajšimi otroki, najprej ponudite le nekaj parov in za začetek le barve, ki so si med seboj bolj kontrastne in različne. Tako bo otrok bolj verjetno v aktivnosti uspešen in bo gradil na svoji samozavesti. Čez čas postopoma vključujte med seboj bolj podobne barve in povečujte število kartic.

Pri starejših in bolj veščih otrocih lahko aktivnost spremenimo v igro spomina in kartice obrnemo ter odkrivamo po dve hkrati. Pri tem se bojo aktivirale še sposobnosti kratkoročnega spomina, hkrati pa bo otrok razvijal strategije pomnjenja, da si bo najlažje zapomnil mesto določene snežinke.

Pisane snežinkePisane snežinkePisane snežinke

25.01.2023