14 enostavnih aktivnosti za zabavno karanteno

Ker smo sedaj pristali v karanteni, sem vam pripravila 14 enostavnih aktivnosti s katerimi si lahko krajšate čas kar dobra dva tedna, kolikor časa trenutno traja karantena. Za aktivnosti ne potrebujete skoraj nobene predpriprave. Vse pa lahko izvedete doma 😀 Aktivnosti so primerne za otroke skoraj vseh starosti, le malce jih je potrebno prilagoditi.

Upam, da vam pridejo prav 😀

Igra z ledom

Aktivnost za katero potrebujete modelčke za led ali plastično posodo. Izvedete jo lahko na dva načina, oba pa sta zelo zabavna.

1. V manjše modelčke natočite vodo in vse skupaj čez noč zamrznete. Otrokom ledene kocke ponudite na večjem krožniku ali pladnju. Jaz sem moji punčki igro popestrila tako, da sem v modelček dodala cofke.

2. V večjo plastično posodo natočite vodo in dodate različne plastične igrače. Vse skupaj pustite v zamrzovalniku čez noč. Kocko pred igro vzamete iz modela in jo otroku ponudite na pladnju (lahko kar tistem iz pečice). Poleg ponudite toplo vodo, sol, žličke… lahko pa tudi pipete.

Igra z ledomIgra z ledom

Domači plastelin

Za izdelavo domačega plastelina potrebujete. Moko, sol, vodo in malo olja (vinski kamen, ki je v receptu brez težav izpustite). Vse sestavine zmešate v ponvi in segrevate na majhnem ognju. Maso mešate dokler ne dobite kepe testa. Skuhan plastelin še malce pregnetete in pričnete z ustvarjanjem.

V kolikor si želite barvni plastelin v maso le vmešate jedilne ali tempera barve.

Domači plastelinIgra z vodo

Potrebujete le globok pladenj in nekaj lončkov. Pod malo ritko pa lahko položite kar brisačo. Otroci se ob tej enostavni igri res sprostijo, pa še roke bodo dobro umite 😀

Igra z vodoPeka jogurtovih kolačkov 

Tudi peka z otroki je lahko zabavana. Le na mogoče malce več pospravljanja se je potrebno pripraviti. Recept najdete v naslovu. Le klik, klik na objavo 🙂

Peka jogurtovih kolačkov Graščina iz rjuh 

Kot majhna deklica sem oboževala izdelovanje graščin in rjuh, dek, stolov, miz, dežnikov. Z otroki lahko v graščini preberete pravljico ali igrate družabne igre. Mogoče lahko v graščini tudi prespite!

Graščina iz rjuhTiskanje s piškotnimi modelčki

Za aktivnost potrebujete papir, tempere in modelčke za piškote. Otroci modelček namočijo v barvo in z njim tiskajo po papirju. Nad aktivnostjo so vsakič navdušeni, pa še za čisto majhne je primerna.

Pri zdravniku (simbolna igra)

Glede na to, da čisto vsak izmed nas kdaj obišče zdravnika (upam, da ga ne bo potrebno obiskati sedaj) priporočam simbolno igro Pri zdravniku. Otrokom lahko tui na malce bolj humoren način predstavite delo zdravnika, pokažete odvzem krvi ali naredite prevezo. Otroci ob takšn igri neizmerno uživajo, mogoče pa bo zaradi nje tudi naslednji obisk pri zdravniku prijetnejši.

Pri zdravniku - simbolna igraLabirint iz Lego kock

Kocke imamo vsi doma 🙂 za uspešno izvedbo aktivnosti pa potrebujete še eno frnikolo, manjšo žogico ali večjo perlico. Skupaj z otroki sestavite labirint in zabava se lahko prične. Labirint lahko sestavite tako iz navadnih kot iz duplo kock. Otroci so bili nad to aktivnostjo res navdušeni, prav tako je primerna za vse starosti.

Labirint iz Lego kockVodenje ping pong žogice po labirintu

Za uspešno izvedbo aktivnosti ne potrebujete ping pong žogice 😀 vodite lahko tudi zmečkan košček papirja. Iz domačega plastelina naredite labirint in tekma se lahko prične. Pihate lahko s slamico ali brez 🙂

Vodenje ping pong žogice po labirintuGibalna aktivnost Pajkova mreža

Za izvedbo aktivnosti potrebujete le vrvico. Jaz sem jo takrat mrežo naredila kar z volno. Otroci so bili nad mrežo navdušeni, čeznjo so kar plezali in plezali in se aktivnosti, kar niso mogli naveličati.

Pajkova mreža – gibalna aktivnostDomači drive in kino

Domači driv in kino je bil eden izmed hitov letošnjega leta. Glede na nakupe, ki jih sedaj opravljamo skoraj vsi iskanje večje škale nebi smel biti izziv. Otrokom ponudite še tempere s katerimi naj okrasijo škatlo. Za kolesa smo uporabili pobarvane paprinate krožnike lahko pa kolesa naslikate kar direktno na škatlo.

Ko se vse skupaj posuši, v škatlo pripravite deko in kakšno blazinico, otrokoma pa privoščite še eno risanko!

Domači drive in kinoSlikanje s čajnimi vrečkami

Najprej si skuhate čaj 🙂 Med tem ko srkate čaj, ki ste si ga pripravili otroku ponudite papir in čajno vrečko (pazite le da ni prevroča). Čajna vrečka za seboj pušča barvo, s katero nastanejo prave umetnine.

Slikanje s čajnimi vrečkamiGibalna igrica – Čarobna palčka

Čarobna palčka je gibalna igrica. Potrebujete le palčko, lahko pa tudi navaden svinčnik. Čarovnik izreče čarobni urok

Hokus pokus čira čara spremenimo se v…………..

In igralci se spremenijo v muce, mravlje, robote, zajčke, ptičke….

Igrica je še bolj zabavna, ko otroci postanejo čarovniki, mi pa postanemo uročeni.Čarobna palčka - gibalna aktivnost za otroke

ZA SREČO – Pikapolonice iz papirnatih krožnikov

In še za konec 🙂 Pikapolonice, ki nam bodo prinesle nekaj sreče. Za to aktivnost potrebujete tempere, papirnate krožnike ali risalni list in črn papir.

Mlajši otroci lahko pikice “napikajo” s prstkom, starejši otroci pa jih lahko prilepijo.

13.03.2020