Velikonočni plastelin

Pirhe smo okrasili s plastelinom in drobnimi perlicami. Aktivnost je odlična za razvijanje predbralnih in predpisalnih spretnosti. Otroke spodbujamo, da pri okraševanju sledijo linijam in s tem razvijajo gibanje od leve proti desni, finomotoriko in pincetni prijem, grafomotorične spretnosti, orientacijo na papirju, vztrajanje pozornosti in še marsikaj.

Za aktivnost potrebujete:

  • plastificirano sliko pirha,
  • plastelin,
  • perlice oziroma drug drobni material.

Potek aktivnosti:

Otrokom sem najprej ponudila material, da so se z njim spoznali, ugotovili, kako se obnaša, preverili njegove lastnosti. Nato sem jih malo usmerila z navodili, npr. “Poskusi s plastelinom okrasiti to črto. Začni tukaj in končaj tukaj.” Ko je pozornost nekoliko padla, sem jih ponovno prepustila prostem ustvarjanju in njihovi domišljiji. Med ustvajranjem sem posodice z drobnim materialom malo premikala, tako da je vsak otrok imel kdaj posodico na svoji levi. Tako otroke spodbudim, da prehajajo čez telesno sredino, uporabljajo obe roki ter razvijajo lateralnost.

Pomembno je, da pri podobnih aktivnostih otrokom ponudimo mizo in stol primerne višine, da je drža telesa optimalna in otroku pomaga, da se drži vzravnano in s tem ohranja pretočnost kisika, boljši telesni tonus ter boljšo koncentracijo.

 

PlastelinPlastelinPlastelinPlastelin

05.04.2023