Samolepilni srčki

Tako preprosta aktivnost, za katero potrebujemo zelo malo pripomočkov, otroci pa bodo neizmerno uživali.

Za aktivnost potrebujemo:

  • karton,
  • samolepilno folijo,
  • kolaž papir,
  • posodico,
  • škarje.

Priprava aktivnosti:

Iz kartona sem izrezala od znotraj prazno obliko srca. Čez prazen prostor na sredini sem napela samolepilno folijo. Rdeč, roza in vijoličen papir sem narezala na kvadratke ter jih pripravila v leseno posodico.

Otrokom sem na mizi pripravila predpripravljeno srce in posodico s pisanimi kvadratki. Otroke sem spodbudila, da so s pisanimi kvadratki okrasili srce in ga “pobarvali.”

Aktivnost ni samo preprosta za pripravo, vendar je odlična za spodbujanje različnih področij otrokovega razvoja. Starejši otroci lahko sami pripravijo kvadratke in s tem vadijo rezanje s škarjami, kar je koordinacijsko izredno zahtevna aktivnost. Pri mlajših lahko prilagodimo tako, da sami natrgajo list na manjše koščke in s tem prav tako trenirajo koordinacijo ter pincetni prijem. Ob lepljenju v sredino srca se otroci učijo slediti omejeni ploskvi in s tem miselno načrtovati svoj gib, da papirček prilepijo tako, da je znotraj srca oziroma na samolepilni foliji. Odlično je, da otroku posodico s papirčki ponudimo na levi strani ter ga  s tem učimo gibanja od leve proti desni, kar je pomembna veščina, ki nam koristi pri učenju branja. Hkrati pa, če je otrok desničar, posodico pa mu ponudimo na levi strani mize, otroka spodbudimo, da pri svojem gibanju prečka sredino ter krepi lateralnost gibanja.

SrčkiSrčkiSrčkiSrčkiSrčki

02.03.2023