Razvoj fine motorike in zakaj je pomembna

Motorični ali gibalni razvoj pomeni vedno boljši nadzor gibanja mišic. Otrok tako zaznava okolico, samega sebe ter postaja bolj samostojen, kar pa je pomembno za njegov celostni razvoj. Motorične sposobnosti in njihov razvoj se odražajo v večji telesni moči, natančnosti in v usklajevanju gibov.

Ločimo dve ravni gibalnega razvoja: grobe ali velike gibe, kjer gre za razvoj gibanja celega telesa: nadzor glave, trupa, razvoj hoje in teka. Bolj zapleteni gibi pa so drobni ali mali gibi, ki jih poimenujemo fina motorika. To je gibanje rok in zapestij oziroma uporaba majhnih mišic, ki zahteva usklajeno delovanje osrednjega živčevja in mišičnega sistema.

Razvoj fine motorike in zakaj je pomembna

Fina motorika je ključnega pomena pri razvoju otroka, saj mu omogoča usklajevanje gibov in prav predšolsko obdobje je kritično za razvoj le te. Finomotorične sposobnosti otroku dajejo možnost, da doseže neodvisnost in možnost, da do neke mere poskrbi zase. Prav tako ustvarjalno izraža svoje ideje preko igre in umetniških dejavnostih ter razvija dobro samopodobo.

Nadzor fine motorike poteka od zgoraj navzdol in iz srediča telesa navzven – dojenček bo najprej nadzoroval premikanje roke in šele za tem premikanje prstov. Postopoma se nauči držati predmet in kako z njim ravnati ter ga prelagati. Sledi pobiranje predmetov in nato tudi njihovo odlaganje. Ko usvoji vse te temeljne finomotorične spretnosti jih uporablja pri različnih dejavnostih.

Razvoj fine motorike in zakaj je pomembna

Začetek razvoja fine motorike je opazen že pri dojenčkih, ko z odprtimi dlanmi segajo po predmetu ter se igrajo s svojimi prsti. Razvoj spodbujamo tako, da mu ponudimo veliko varnih in zanimivih stvari, s katerimi se rokuje in jih občuti. Seganje postane uspešo pri štirih mesecih, ko poberejo predmet sprva s celo roko, nato pa pri šestih mesecih uporabljajo blazinice prstov in imajo že oblikovan cilj, kaj želijo doseči. P

ri osmih mesecih se dojenček nauči načrtno pobirati predmete s palcem in drugimi prsti, pri devetih mesecih pa se oblikuje pincetni prijem. To je prijem z blazinicama palca in kazalca, kasneje pa tudi z drugimi prsti. Prav tako pa takrat začnejo dojenčki premikati vsak prst posebej in je to zanje velik dosežek. S prsti kažejo na predmete, ljudi in je to njihov način sporazumevanja. Prste spretno uporabljajo in tako se pojavijo začetki finomotoričnih sposobnosti. Pri približno devetih mesecih pa se naučijo tudi ploskati in pomahati v slovo.

Pri malčku se v vse večjem nadzoru drobnih gibov odraža napredek v razvoju uskljajevanja giba oziroma koordinacije oko-roka. Tako so njegovi gibi nadzorovani in usmerjeni k predmetu v njegovem dosegu. Gibi se zdijo preprosti, a gre za zapleten miselni proces. Otrok v obdobju od drugega do četrtega leta postane zelo spreten.

Fina motorika otroku omogoča da riše, slika in že zelo zgodaj uživa v ustvarjalnem izražanju. Razvija se preko igre, aktivnosti in ustvarjalnoti. Prvi dveh letih začne rezati s topimi škarjami, razmeroma natančno pa jih uporablja pri treh letih. Prav tako napreduje pri risanju in pri dveh letih in pol začne ustvarjati risbe z pomenom. Pomembno vlogo ima tudi pri oblačenju in prehrani. Še preden se nauči ročnih spretnosti, bo hotel sam prevzeti vlogo na the področjih. Otrok ima med drugim in tretjim letom še težave z zadrgami, vezalkami in gumbi, to pa se izpopolni med šestim in sedmim letom.

Razvoj fine motorike in zakaj je pomembna

Dejavnosti, s katerimi otrok preko igre in aktivnosti razvija fino motoriko so tiste, ki zahtevajo natančno delovanje s prsti.so risanje, barvanje, oblikovanje plastelina, tipanje in rokovanje z različnimi predmeti, ustvarjanje s škrobnimi valjčki, vtikanke, sestavljanke, nizanje perlic, rezanje papirja s škarjami.

Težave, ki jih pri otroku lahko opazimo so okorna drža barvic, škarij ali pribora, problemi pri rokovanju z drobnim materialom in predmeti in počasnost pri risanju. Težave lahko odpravimo tako, da otroku ponudimo čim več zgoraj omenjenih aktivnosti za urjenje drobnih gibov in kot pravi stari pregovor: »Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo.«

Fina motorika zahteva potrpljenje, koncentracijo in potrpežljivost, ki vplivajo tudi na razvoj otrokove inteligence. Kot je zapisala avtorica Maria Montessori: »The hand is the tool of the mind«.

Razvoj fine motorike in zakaj je pomembna

Članek je za vas napisala varuška Nina (Nina Šink) študentka Predšolske vzgoje.

Fotografije: Mami z objektivi

Viri:
Krajnc M, Nemec B. (2011) Razvoj in učenje predšolskega otroka: Ljubljana
Wart Platt M. (2006) The wonder years: Carroll & Brown Limited: London
Zupančič M. (2006) Razvojna psihologija: Ljubljana

 

03.04.2018