Obisk knjižnice in naša knjižna polička

Če želimo, da bodo naši otroci bralci, moramo začeti privzgajati ljubezen do knjig že zelo zgodaj. Zaradi tega tudi sama z otroki pogosto odhajam v knjižnico. Mogoče je moje iskanje knjig zaradi tega malce oteženo, vendar kljub temu poskušam otroke v vsakem trenutku vključiti v izbiro.

DSC07244

Nekaj časa nazaj sem prebrala, da lahko beremo že nekajtedenskim dojenčkom. Dojenčki najbolj zaznajo močne kontraste, zato so njihove slikanice črne in bele z dodatki rdeče.

Spodaj lahko vidite nekaj primerov knjig. V Sloveniji jih zaenkrat še nisem zasledila, lahko pa jih kupite na primer prek Amazona. Seveda pa lahko podobno knjigo izdelate tudi sami. Na papir s črnim flumastrom narišete enostavno ilustracijo in list plastificirate. Mogoče pa v prihodnjih dneh objavnim nekaj slik, da jih boste lahko sprintali in ponudili vašim malčkom. Takšne knjigice so primerne tudi za darilo ob rojstvu namesto kakšnega pliška 🙂

Black-on-White-Hoban-Tana-9780688119188 0688119182_int

Black on white – Tana Hoban

Black & white – Tana Hoban

White on black – Tana Hoban

Pa še povezava za nakup knjigic brez poštnine: Book Depository

Ko otroci že samostojno sedijo jim lahko začnete ponujati kartonke, ki jih je tudi v slovenščini ogromno.

Tudi mi imamo kartonke vedno na dosegu roke. Trudim se da knjige redno menjam, prav tako poskušam na poličko dodajati knjige z različnih področij.

V kotičku imamo tudi nekaj knjig z mehkimi listi, saj želim, da se otroci naučijo listanja “normalnih knjig”. Če jim tudi to omogočite boste ugotovili, da se hitro naučijo lepega ravnanja s knjigo tudi že zelo majhni otroci.

Takole izgleda naš kotiček s knjigami.

DSC07252

 

06.08.2014