Morske živali v ledeni kocki

Dejavnost, ki jo imajo otroci zelo radi je odkrivanje živali v ledeni kocki. Tudi priprava dejavnosti ni zahtevna, tako da jo lahko preizkusite doma.

Priprava in pripomočki:

Za dejavnost potrebujete plastične morske živali, posodo za shranjevanje, vodo in zamrzovalnik, kasneje pa toplo vodo in lončke. V posodo za shranjevanje sem dala nekaj živali in jih prelila z mrzlo vodo. Vse skupaj damo v zamrovalnik in tam pustimo čez noč.

Če želimo, da so živali razvrščene po plasteh, pa postopek ponavljamo večkrat in dodajamo manj vode s krajšimi razmki v zamrzovalniku. Končno kocko pa vseeno pustimo v zamrzovalniku čez noč.

Potek dejavnosti:

Dejavnost smo izvedli kar notri, saj smo imeli tako lažji dostop do tople vode. Na tla sem položila podlogo iz blaga, da je malo zadržala vodo, ki je špricala naokrog.

Kocko sem otrokom položila v škatlo, da si jo ogledajo, ugotovijo kakšna je kocka in kaj se skriva v kocki. Starejši otroci so kmalu ugotovili, da gre za ledeno kocki, ki je zelo mrzla in da se v kocki skrivajo živali.

Nato sem otrokom prinesla toplo vodo in začelo se je preizkušanje kaj se zgodi s kocko, če jo polijemo s toplo vodo. Kmalu so otroci iz kocke vzeli prve živali, Opazili so tudi, da voda ni več topla, ampak hladna. Dodali smo še malo tople vode in z vsako rešeno žival je postajala motivacija otrok vedno večja in so vedno bolj aktivno polivali ledeno kocko z vodo. Ko so vse živali prišle iz ledene kocke so se otroci igrali naprej z vodo in živalmi. Naslednjič smo igro ponovili še zunaj.

Morske živali v ledeni kockiMorske živali v ledeni kockiMorske živali v ledeni kockiMorske živali v ledeni kocki

21.07.2021