Krmljenje ptic pozimi in izdelava ptičje krmilnice iz odpadnega materiala

Z otroki na sprehodih radi prisluhnemo petju ptic in jih opazujemo. Ker pozimi veliko ptic ostane pri nas, si zaradi snega in mraza težko najdejo hrano. Mi jim lahko pri tem pomagamo z enostavnimi ptičjimi krmilnicami. Mi smo jih tokrat izdelali iz odpadnega in naravnega materiala.

Najprej smo si z otroci iz Slikovnega slovarja Montessori (Herrmann E.n Tchouknel E., založba Mladinska knjiga) ogledali sličice ptic, ki pozimi prihajajo v krmilnice: sinica, vrabec, taščica, kos in nam trenutno najbolj poznani golob. Spoznali in rokovali pa smo se tudi s hrano za ptice.

Priprava ptičje krmilnice:

Potrebujete prazno embalažo od mleka/soka, jo operite in dobro osušite. Nato izrežite luknje, ki bodo vhod v krmilnico. Prebarvajte jih z akrilno barvo (jaz sem tokrat uporabila belo iz trgovine Tedi za 1€ in je odlično prekrivna). Ko se barva posuši pa naj krmilnico otroci poljubno pobarvajo in dodajo različne materiale. Prilepimo še palčko, kamor bodo ptice pristajale npr. sladoledno palčko ali vejico. Na koncu na vrhu zavežemo vrvico, dodamo hrano za ptice in obesimo visoko na drevo.

Otrokom sem ponudila čopiče in tempera barve v naravnih barvah; rjava, temno in svetlo zelena, rumena, da so hišice pobarvali. Naslednji dan sem jim ponudila smrekove in navadne vejice, s katerimi smo skupaj naredili streho in dodali naraven videz, ki bo prijazen pticam.

V posodice sem jim pripravila še hrano za ptice, katero so z lesenimi žlicami nasuli v krmilnico in tako še malo razvijali koordinacijo oko-roka.

Ko smo vse pripravili, smo odšli na sprehod in obesili naše ptičje krmilnice na bližnja drevesa. Otrokom tako na enostaven način približamo skrb za druge in skrb za živali. S tem se v njih prebuja zaščitniški odnos, čut za odgovornost in odnos do žive narave.

Upamo, da bodo naši izdelki ptičkom všeč, mi pa jih bomo na sprehodih z veseljem opazovali! Seveda pa bomo ptičje krmilnice po koncu zime tudi pospravili 🙂

29.01.2019