Izdelava hiške iz piškotov je pri nas postala prava tradicija, saj jo izdelamo vsako leto. Zaradi pomanjkanja časa je sicer ne pečemo, ampak kupim kar že pripravljeno. Preizkusila sem že tri različne hiške na tržišču, tako da lahko malce opišem tudi razlike med njimi. Naj še dodatno pojasnim, da vedno vse stavine kupim sama in noben izmed spodaj omenjenih produktov ni bil podarjen.
Meni najljubši sta hiška od dr. Oetkerja (ki sem jo uporabila tudi v objavi) in hiška iz Hoferja. Obe sta namreč medeni, prav tako pa imata v kompletu že pripravljene bonbone, zabavne figurice, Hoferjeva pa celo sladkor v prahu, tako da potrebujete za okrasitev zgolje le še eno jajce oz beljak. Ikeine hiško so najcenejše so pa pravi piškoti z ingverjem, vendar v kompletu ne prejmete bonbonov in zabavnih fiiguric. Izbirate lahko tako med dvema okusoma piškotov. Se pa medene hiške kar hitro posušijo in piškoti postanejo neužitni, kar pa se pri Ikenini ne zgodi. Tako, da ima vsaka hiška svoje prednosti in slabosti.
Kaj torej potrebujete za uspešno izdelavo hiške:
- osnovo za medeno hiško
- bonbone in okraske
- sladkorno lepilo
- nož
- sladkor v prahu, 200 g
- jajčni beljak
Kako se lotiti izdelave hiške, da ta ne bo stresna? 😀
Mi se sestave hiške večinoma lotimo v dveh korakih oz. dveh dneh. Prvi dan jo sestavimo in nanjo nalepimo bonbone, drugi dan pa hiško okrasimo z beljakovo sladkorno maso. Seveda pa lahko vse skupaj naredite v enem koraku. Vse je odvisno od starosti in trenutne volje otroka in družine. 🙂
Najboljši nasvet za sestavo? Pravo sladkorno lepilo.
Moj najboljši nasvet za uspešno in nestresno sestavljanje je nakup pravega sladkornega lepila. Sladkorno lepilo namreč hiško instantno zlepi in tako hiška takoj stoji. Pri masi, ki jo naredite iz beljaka in sladkorja hiška namreč sama ne stoji takoj in se res enostavno poruši, saj se beljakova masa suši kar nekaj časa. Uporaba lepila je čisto enostavna. Za eno minuto ga potopite v vrelo vodo, da se sladkorna masa zmehča, potem pa ga naneste na robove in jih zlepite. Hiška bo takoj stala in bo pripravljena za dekoriranje.
Koraki:
- Pripravite delovno površino in se pripomočke
Na mizi kjer bo potekala izdelava razprostite vse sestavine in pripomočke. Pri roki imejte mokre kuhinjske papirnate brisače ali vlažne robčke – zlepljene prste in kapljice lepila boste tako lahko sproti brisali.
- Sestava hiške
Najprej poskusno sestavite piškotno hiško brez lepila, da se prepričate, kako se deli prilegajo. S tem boste dobili občutek, katere stene stojijo ob katerih in koliko lepila boste potrebovali za posamezni stik.
- Lepljenje okraskov
Ugotovila sem da je najboljši način lepljenja okrskov kar s sladkim lepilom. Tako kot hiška se tako zalepijo instantno in ostanejo na mestu. Jaz ponavadi na krožnik pripravim kupček lepila in neoster nož s katerim lepilo namažemo na okrasek in ga potem zalepimo na hiško.
Ponavadi prvi dan pri tem koraku zaključimo. Naslednji dan pa pripravim sladkorni led za okrasitev.
- Okrasitev s sladkornim ledom
Recept: Za sladkorni led potrebujete 200 g sladkorja v prahu, en beljak in žlično limoninega soka. Vse skupaj nekaj minut mešate z mešalcem dokler ni krema gladka, gosta in sijoča. Kremo prenesete v dresirno vrečko in pričnete z okraševanjem.
Hiško lahko po okrasitvi s sladkonim ledom posujete s kokosom in tako bo hiška izgledala, kot da je zasnežena.
- Za konec 🙂
Piškotna hiška ni zgolj sladek okras, ampak tudi zabaven projekt, ki prinaša nepozabne družinske trenutke. Ne obremenjujte se preveč, če kakšna stena ne bo povsem ravna ali če se streha malce sesede – najpomembneje je, da se z otroki zabavate. K projetku pristopite sproščeno in z razumevanjem da bodo ta dan pojedli kakšen bonbon ali čokoladico preveč :).
Naj vam piškotna hiška polepša praznike ali katerikoli družinski dan in postane morda tudi pri vas tradicija, ki se je bodo otroci še dolgo z veseljem spominjali.
Želim vam sladko in ustvarjalno druženje!