Danes smo z otroki pekli čokoladne piškote.
Recept sem našla na kulinariki in je čisto enostaven.
Čokoladni piškoti:
175 g moke
45 g kakava v prahu
pol žličke sode bikarbone
pol žličke pecilnega praška
ščep soli
200 g sladkorja
140 g masla
1 jajce
Krema:
100 g masla
2 žlici sladke smetane
280 g sladkorja v prahu
žlička vanilijeve esence
Čokoladni piškoti:
pečico ogrejemo na 190 stopinj.
Z električnim mešalnikom zmešamo moko, kakav, sodo, pecilni prašek, sol ter sladkor. Na nizki stopnji dodajamo zmehčano maslo in na koncu še jajce. Mešamo, dokler se ne oblikuje v mehko kepo.
Z žličko zajemamo maso, oblikujemo kroglice in jih na pekaču (obloženim s peki papirjem) z vlažnimi prsti sploščimo v krogce. Naj bodo vsaj 2 cm narazen. Pečemo jih 9 minut. Vmes enkrat obrnemo pekač za enakomerno peko.
Ko jih vzamemo iz pečice, so še čisto mehki, vendar se hitro popolnoma strdijo. Takoj ko je mogoče, jih predevamo na rešetko.
Krema:
na nizki hitrosti mešalnika zmešamo maslo, nato postopoma dodajamo sladkor in esenco. Na koncu dodamo še smetano in povečamo hitrost mešalca, da se sladkor raztopi in nastane puhasta krema.
Sestavljanje piškotov:
poiščemo približno enako velike piškote, na enega nabrizgamo kremo, drugega potisnemo na prvega, da se krema malo izboči. Kreme je več kot dovolj za toliko piškotov.
Jaz sem maso zmesila kar na roko, saj je z mešalcem vse letelo na okoli. Nato sem naredila dva svaljka in jih narezala na koščke, katere so otroci potem oblikovali v kroglice. Mi kreme nismo naredili in smo pustili piškotke prazne. Jih je pa res zelo enostavno narediti in so zelo dobri!